Tuesday, March 11, 2014

berhabuk

Assalamualaikum kawan-kawan

Berhabuk blog makcik ni. Tak sempat berupdate
Malam ni baru berkesempatan nak hadap pc nak bercerita..
Minggu ni alhamdulillah tak la bz sangat
minggu yang orang kata keje sederhana tapi berterusan
minggu yang menggemparkan..
#MH370 jadi topik perbualan..
Sedih..takut..pilu semua ada.. tapi siapa lah kita untuk menidakkan Qada' dan Qadar Nya
Doa ku moga beroleh keajaiban dan dilindungi keselamatan kalian..

Amin



Thursday, September 19, 2013

outing

assalmualaikum.. hari rabuharitu.. mummy gedik sakan ngan daddy n kakak.. seronok sangat dapat berjalan ske jusco. bukan nak beli apa pun.. cuma nak beli kasut baru mummy yg udah kena kencing kucing.. hot hati mak ni bila kasut keje kena kencing kucing..lepas beli kasut..kakak dh merengek rengek nak balik.. ye la.. dh leway. time dh kul 9.30.. dengan homework tak siap lagik..kecut la dia kalau kena marah dengan Madam Nga. before balik kami makan2 dulu. kakak nk makan ayam.. yang dipilihnya kfc. mummy baru je mkn kfc.. so kami tukar plan.. makan kat dpan kfc.. kat nandos...pilih sini sebab air boleh refill banyak2 kali.. mummy kan cheapskate.. hohohoho..lepas makan2 kami pun balik n esok nye kakak tak pi school sebab dia demam,, manje aangat anak mummy ni.. idak le boleh bersejuk2.. berembun2...



                             gyiyomi le tu





                                  manje daddy



                            makan pun nak sebelah daddy.. touching mak tau...


Kawan baru

Assalamualaikum dan salam sejahtera..
eceh macam buat surat rasmi plak..hehehehe
hello september!!! baru sempat menjengah blog hari ni sebab dah bersawang mawang dah blig tite yek.. minggu ni adalh minggu bersenang lenang sebab kerja tak banyak dan sangat suka sebab cuti isnin lepas sempena hari Malaysia. So, selasa baru start kerja la.. Takde la rasa apa sangat just nak share cerita2 basi ... hehehe.. ermmm semua orang bersungut kan harga minyak naik dua puluh sen aritu.. tp aku mengambil langkah untuk tifak beratur kat Shell malam diumumkan harga minyak naik. WHY??? jawapan nye senang.. apa esok lusa minyakmtakmnaik kah? actually pengalaman mengaar aku. masa mula2 pakai kereta sendiri agak sengkek juga la.. tapi beli kereta jugak.. ye 
ah kalo ikutkan keje kerani gomen yang baru keje tak sampai setahunnbapemhemgget sangat la.. tambahan pulak masa tu gaji starting rm 656.20 kot.. kenaikan tahunan rm49.90. sangat sadis uolls. itu pun ada yang mempertikaikan org gomen punye bonus ...huhuhu.. ok tutp psl gaji.. so mlm yang dihebahkan pasal minyak naik tu dlm thn 2008 ke 2009 ke.. aku ni punya jakun dari umah kat presint 8 pegi ke petronas p15, shell p9 sume full house org beratur.. last sekali amik ko g bani.. waaaa heaven ekan,,,ya BANGI yer.. masa ni beratur panjang gila sampai 1km ada la kot.. sadis tau.. hanya kerana enak isi minyak sebab minyak naik. gila kan. so psl minyak naik tahun ni aku nak wat lek je,, isi lah lwusa,, mesti tenang hati.  so, alhamdulillah sekarang aku ada passenger.. iaitu kak leha.  Kak leha aĆ”amemang dulau staff opis tapi duduk kat daerah. so skrg bila dia teman aku ada la kurang sikit boring n mengantuk..kak leha pun okeh.. jenis kaki gelak. siap boleh shopping dengan mak aku lagi.. kira ok la tu... hari tu mak beli bunga kat jalan kuala dengan kak leha.. kemain deme tau.  Aku le yang baak mak ngan kak leha ke sama kemari.. Kak Leha takde anak . so aku ni macam anak dia agaknye.. thujujiju... ok la mengantuk,. nak tido nti jumpa lagi ya.. bye.. assalamualaikum,






mak n kak,leha




p/s : ada kawan dalam kete kurang mengantuk kan...













Monday, August 12, 2013

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2013

Assalamualaikum... diam tak diam dah hari raya ke 5 dah kan...haaa baru nak update. tahnun ni giliran aku beraya di rumah mentua... raya kedua baru balik ke rumah emak. ekceli jarak dari rumah mentua ke rumah mak aku tak la jauh mana pun.. batu gajah-seri iskandar dalam masa 30 min dah boleh sampai... raya tahun ni macam biasa2 jer... raya ke3 sibuk dengan maisarah (adik no.2) punya majlis bertunang. tak berjalan raya sangat pun dan at the end aku decide tak perlu raya ke mana2 sebab taknak bias.. kang tak berjalan myside aku sentap plak kan. so raya tahun ni kita dok umah je la... warna tema baju raya tahun ni tak sama skit dengan family blah aku, diorang hijau.. n aku purple sama dengan side naaz.. pagi raya mcm biasa makan lemang,ketupat,rendang.. tp pagi raya tu i miss emak punya rendang... raya ke3 baru dapat rasa... makan masa panas2.. perghh sedapnyer...lain2 nikmat hari raya sama je laa... takde yang berbeza maybe sebab dah tua,, so feeling2 raya pun tak la sangat kan.,oh yer.. asal beraya je org tanya bile lagi nak berbaby.. well..well.well.. if i know the answer "WHEN" kan senang.. i is takde jawapan nak di beri. and kadang-kadang macam give up nk jawab dan cam rasa "0h malang nye nasib aku.. sian kat lak aku" .. msti dia pun segan agaknyer.. tp aku tahu Allah knows better and give all His best for me.. sabar dan tabah lah menghadapi dugaaan.. kalo ada rezeki ada lah kan.. ok la ni je la cite raya yang x bape best,, sok dah nk keroje.. boring plak dok umah lelama.. eh..eh.. heehehe...k bye,, assalamualaikum





p/s : janji Allah siapa yang tahu ;((


I

Thursday, June 27, 2013

delima mak jemAh...

asssalamualaikum..
masa menaip ni bercucuran air keluar kt hidung.dahtak tertahan lagi rasa 
nye.dok pekup tuala kat hidung jer ni..
selesema memangselalu datang kat aku.. maybe tak cukup vitamin c ni..
asyik selesema je..  erm ..tadi last amik exam.. lega mak jemah uollz,,,
3 Paper.. sebenar sap sap soi kata org.. mmg kacang.. tapi aku kan dasar lazy..
dah nak exam baru bukak buku.. exam ni pasal keje..
orang kata exam untuk kenaikan pAngkat...
kAlau ada rezeki..lulus la kite.. kalau takde rezeki.,kita repeat and reseat balik exam..
soalan sebenar nya sama je macam soalan tahun tahun lepas.. tapi tak lah 100 %
tapi mmg ada yg sama cuma nye tuka nama ali kepada abu.. contoh nya camtu l


tapi ini bukan lah dilema yg aku hadapi sekarang..
ewah..kemain dilema ko..dilema nye camni
ramai kot orang tau yang aku takde rezeki nak ada anak lagi..
aku pun pasrah dan redha dan dalam masa yang sama masih lagi berubat dan mencuba yang terbaik untuk dapatkan zuriat.. so.. sementara ada rezeki lebih dan takda komitmen anak.. aku ter rajin skit untuk belikan baju comel2 untuk seorang dua hamba Allah ni.. membelipun dengan niat lillahi ta'ala.. takde niT pun untuk harapkan balasan ke..ape ke..cuma nye dlm hati aku ngan naaz..kami seronok sedekah sehelai dua baju pada diorAng ni memandangkan diorang pun susah dan ada masalah kewangan.. tapi aku takde la beli baju mahal2..cuma nya kalo ada sale..aku beli.. dan selalu nye baju branded dan mahal jadi murah kan.. camtu la kekdah nye.. NAMUN.. ada seorang hamba Allah ni macam tak puas hati aku belikan itu ini untuk hamba Allah yang satu lagi ni.. dok mengeluarkan ayat2 sedih dan jeles..contoh nye.. " untung la ko A.. belon belikan baju anak ko"...
aku bila dengar cmtu..rasa macam..eh2.. ko nape..jangan la macam ni...
husband ko gaji dkt2 5k sebulan.. tapi nak jeleskan aku beli baju budak2 tu yg rege 10-20 hengget..
ampun la... jangan la jeles.. ko lagi mampu kot.. aku ngan naaz walopon naaz keje kilang dan aku plak kerani cabuk je.. tak banyak mana pun gaji.. cuma nya yang bezakan naaz dengan suami hamba Allah ni.. suami dia jenis berjimat cermat.. jadi si isteri terpaksa la merela kan apabila nak sesuatu tapi tak dapat...nak buat camne..aku ngan naaz bese2 je.. ada la nyimpan 10-20  hengget sebulan.. kalo berjimat mungkin dapat simpan beribu ribu lemon.. tak gitu mak jah..
aku tak tau nak buat camne dengan hamba Allah ni.. setakat ni aku ignore je lah.. wat pening kepala je.kalo dipikirkan side positif bagus la dia cmtu.. walopun x de nak membeli2 sangat tapi dia dapat menyimpan..sok2 boleh beli rumah ke..kete baru ...pada aku dengan naaz.. rezeki dari Allah.. kalo tak sedekahkan barang2  pada hamba Allah ni yang susah..duit abes juga ku bershopping2 kan.. ikut lah kalau nak terasa hati ke apa.. aku mintak maap la.. tapi harap hamba Allah ni paham akan situasi yang berlaku sekarang.. masing2 ada rezeki masing2  ... nti ai beli baju untuk anak u okeh..k la tu je nk cakap.. bye






p/s: lagi kita bersedekah lagi Allah murahkan rezeki kita..